Blackjack

Blackjack som spelform

Spelare som säger att Blackjack handlar om att komma så nära 21 som möjligt utan att gå över är fel ute. Blackjack handlar istället om att slå dealern. För att slå dealern får spelaren först och främst inte gå över 21 och dessutom vara närmare 21 än dealern. Alternativet är att dealern går över 21 eftersom det innebär per automatik att spelaren vinner och Blackjackvinster kan bli hur stora som helst. Om du vill lära dig spelreglerna i sin helhet rekommenderas du att läsa vidare – guiden som följer är anpassad för nybörjare på blackjack. Här får du bland annat lära dig om bra blackjack-strategier som är enkla att tillämpa.

Blackjack spelas med en till åtta 52-kortslekar. Ess räknas som en eller elva poäng. Tior och klädda kort räknas som tio poäng. Handens värde får man genom att räkna ut den totala poängsumman. Den bästa handen man kan sitta på är ett ess och ett klätt kort – summan för nämnda kort blir 21 och väger tyngre än övriga kombinationer som har möjlighet att ge 21 poäng. Hamnar man över 21 poäng är spelet förlorat, vilket innebär att dealern har vunnit. Poängsystemet är den grundläggande principen för spelformen blackjack, och det är avgörande att du förstår principen.

När spelare har placerat sina insatser får respektive spelare två kort, inklusive dealern. Endast ett av dealerns kort är uppåtvänt, det andra kortet kallas för ”hole card”. Om dealern visar ett ess kommer han eller hon att erbjuda ett sidospel som kallas ”Insurance”. Sidospelet ger 2:1 om dealerns ”hole card” är klätt. Att spela på ”Insurance” är valfritt och får aldrig överstiga hälften av den ursprungliga insatsen. Observera att ”Insurance” endast är ett sidospel.

Om dealern visar ett ess eller ett klätt kort efter spel på ”Insurance” kommer dealern att vända sitt ”hole card” för att se huruvida han eller hon har blackjack – har han blackjack kommer han omedelbart att vända tillbaka kortet. Samtliga insatser – förutom på ”Insurance” – kommer i sådana fall gå förlorade såvida inte spelaren också har blackjack. Det resulterar i sådana fall i en push. Här kommer dealern att utbetala vinster för sidospelet ”Insurance”. Push betyder att spelare behåller sina insatser.

Spelet börjar alltid med spelaren till vänster om dealern. Spelaren har följande valmöjligheter:

  • Stand: att behålla korten man blir tilldelad.
  • Hit: att dra ett eller fler kort. Om det innebär att han eller hon går över 21 förlorar han eller hon.
  • Double: att spelaren dubblar sin insats och får ett, och endast ett, ytterligare kort.
  • Split: att spelaren dubblar sin insats och separerar sina kort till två skilda händer om han eller hon har ett par, eller två klädda kort. Dealern kommer per automatik att ge respektive kort ett ytterligare kort. Därefter kan spelaren välja stand, hit eller double. Att dubbla efter split är dock inte alltid tillåt. Får spelaren en tia och ett klätt kort efter split räknas det som 21 poäng – inte blackjack.
  • Surrender: att spelaren förlorar halva sin insats och behåller den andra hälften, han eller hon får inte spela ut sin hand. Surrender accepteras endast på de två första korten, på vissa casinon är det dock inte tillåtet över huvud taget.

Efter varje runda, det vill säga när varje spelare fått göra sitt val, kommer dealern att vända sitt kort. Har dealern 16 eller mindre kommer ett drar han eller hon ett ytterligare kort. Går dealern över 21 kommer samtliga spelare som inte redan gått över 21 att vinna. Om dealern inte går över 21 kommer spelaren – inklusive dealern – med högst poäng under 21 att vinna. För att bli framgångsrik på blackjack behöver man spela strukturerat, och exempel på strategier man kan förhålla sig till kommer förklaras med enkla ord i texten som följer.

Strategi

För att lyckas på blackjack krävs det att man memorerar den grundläggande strategin. Dessvärre är det relativt få spelare som anstränger sig tillräckligt för att lära sig den. Att i detalj beskriva framgångsrika strategier för spel på blackjack är avancerat, istället kommer du få rekommendationer om vilka val du borde göra i olika situationer. Genom att följa rekommendationerna ökar dina chanser att vinna – dock är du inte garanterad att vinna. Blackjack handlar i slutändan om slumpen och det enda man kan göra är att försöka förbättra sina chanser att vinna.

När man spelar på blackjack ska man aldrig acceptera ”Insurance” eller ”Even Money”. Det är en grundläggande strategi som ökar dina vinstchanser. Annat man kan göra för att förbättra sina chanser att vinna är att alltid splitta ess och åttor, aldrig splitta femmor och tio och splitta sjuor om dealern har två till sju. Om du följer råden måste du ha i åtanke att det inte finns några vattentäta strategier när det kommer till blackjack – man använder liknande strategier för att förbättra sina vinstchanser, inte för att strategierna garanterar vinster.

Handsignaler

När man spelar blackjack underlättar det om man känner till handsignalerna. Det underlättar inte bara för dig utan också för andra spelare, inte minst för blackjack dealern. Nedan får du lära dig handsignaler för spel med korten nedvända såväl som spel med uppvända kort. Gör ditt yttersta för att lära dig handsignalerna – det kommer uppskattas bland övriga spelare. Genom att använda handsignaler kommer du inte se ut som den novis du faktiskt är, och det resulterar i sin tur att du får den respekt du eftersträvar att få vid spelbordet.

Hit: Knacka på bordet vid faceup-spel, skrapa med korten på duken vid facedown-spel.

Stand: Vinka horisontellt vid faceup-spel, placera dina kort med framsidan nedåt under exempelvis din insats vid facedown-spel.

Double: Placera dina kort med framsidan uppåt. Placera din insats bredvid din tidigare insats och håll upp ett pekfinger om du har par.

Split: Placera dina kort med framsidan uppåt. Placera din insats bredvid den tidigare insatsen. Om du har två fyror eller femmor ska du göra V-tecknet för att visa att du har för avsikt att skapa två händer.

Surrender: Placera dina kort med framsidan uppåt. Gör en horisontell linje med ett pekfinger bredvid din insats. Försäkra dig om att dealern observerar din signal – det är nämligen sällan som spelare väljer ”Surrender” som utväg.

blackjack